Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RENDEZŐ Cliff Bole
ÍRÓ Eric Kripke
Laurence Andries
ÁLLANDÓ
SZEREPLŐK

Jared Padalecki
Jensen Ackles

VENDÉG
SZEREPLŐK

Lauren Cohan
Ellen Geer
Samantha Simmonds
Steve Lawlor

TEREMTMÉNY Szellem
ÉVAD 3. Évad [2007-08]
PREMIER

AMERIKAI

2007. November 8.
MAGYAR -
KRONOLÓGIA
ESTI MESE A KÍSÉRTETHAJÓ FRISS VÉR

'A KÍSÉRTETHAJÓ' [Red Sky At Morning] az Odaát című televíziós sorozat harmadik évadjának hatodik epizódja.

TÖRTÉNET:
Sheila Case egy este kocogni megy, amikor megpillant egy kísértethajót a kikötőben. Később, amikor zuhanyozik, megjelenik egy alak és a fiatal nő megfullad és meghal. Dean számonkéri Samet, mert gyanítja, hogy megölte az Alkukötő démont, mivel észrevette, hogy hiányzik egy golyó a Coltból. Sam egyáltalán nem bánja, amit tett. A fiúk meglátogatják Gertrude Case-t, Sheila nagynénjét és érdeklődnek nála a lány halálának körülményeiről. Meglepődnek, amikor Gert - aki szemmel láthatóan vonzódik Samhez - elmondja, hogy Sheila egy szellemhajót látott a halála előtt és megkérdezi, hogy együtt dolgoznak-e az ügyön "Alex"-szel. Dean pánikba esik, amikor észreveszik, hogy időközben eltűnt az Impala, ekkor megjelenik Bela és elmondja, hogy ő vontatta el az autót. Elmondja nekik, hogy naív öreg hölgyeket vág át, úgy, hogy különböző tárgyakat ad el nekik és szeánszokat ad. Elmondja, hogy meggyőzte Gert-et arról, hogy megoldotta az unokahúga gyilkosságát, de miután a fiúk megjelentek a hölgynél, az visszatartja a fizetését. Azon az éjszakán egy férfi megfullad az otthonában. Sam és Dean beszélnek az áldozat testvérével, Peterrel és rájönnek, hogy mindketten láttak egy szellemhajót, amikor előző éjjel búvárkodtak. Megpróbálják megvédeni Petert, de nem sikerül nekik, azon az éjszakán őt is meglátogatja a tengerész szelleme és megfojtja őt. Bela megérkezik az áldozat házához, a testvérek is ott vannak, és Bela szolgál némi információval: a szellemhajó az Espirito Santo nevű hajó és ez egy halálómen. A szellem pedig egy olyan tengerész, akit árulás miatt felakasztottak. A kezét levágták a halála után és Dicsőség Kezet készítettek belőle. Bela felveti, hogy meg kellene szerezniük a kezet, sóval hinteni, majd elégetni, hogy megállítsák a szellemet. Gert szerez meghívókat Samnek, Deannek és Belának a Maritime Múzeumban rendezett estélyre, ahol a kezet is tartják. Amíg Samet lefoglalja Gert és Gert rajta kószáló keze, addig Bela és Dean ellopják a kezet. Bela átejti Deant és távozik a kézzel, amit elad egy ügyfélnek. De ekkor ő is meglátja a Szellemhajót. Időközben Sam és Dean arra a következtetésre jutnak, hogy az kapcsolja össze a haláleseteket, hogy mindegyik áldozat érintve volt egy családtag halálában. Bela segítségért fordul a fiúkhoz, és bár elismeri, hogy tényleg érintett valaki halálában, nem árul el többet. A tengerész sírjánál Sam megidézi a hajó kapitányának szellemét, aki megölte a tengerészt és aki nem más, mint a testvére. A szellemeik összeolvadnak és eltűnnek, így megmentik Belát. Bela hálája jeléül 10.000 dollárt ad a fiúknak. Dean úgy gondolja, hogy el kellene menniük Atlantic Citybe szórakozni. Bocsánatot kér Samtől azért a fájdalomért, amit az alkuja okoz, de Sam dühös lesz emiatt és közli, hogy nem azt akarja, hogy Dean miatta aggódjon, hanem hogy saját magával törődjön végre.

FELAKASZTOTT MATRÓZ SZELLEME:
1859-ben az Espirito Santo nevű hajó egyik 37 éves matrózát árulással vádolták meg, majd később felakasztották. Az ítéletet a matróz bátyja hajtotta végre, aki ennek a hajónak a kapitánya volt, a holttest kezét pedig az akkori szokásokhoz híven levágták, mely évszázadokkal később egy tengerészeti múzeumba került. A matróz szelleme azonban visszatért a túlvilágról, és bosszút esküdött azok ellen az emberek ellen, akik rokonuk vérét ontották: 37 évenként feltűnt Massachusetts egyik kikötőjében, és megfojtotta áldozatait. A kísértetet két módszerrel lehetett elpusztítani: vagy meg kellett semmisíteni a halálakor levágott kezet, vagy előtte meg kellett idézni bátyja szellemét, aki annak idején megölte.

ESPIRITO SANTO KAPÍTÁNYÁNAK SZELLEME:
A kapitány az 1850-es években volt az Espirito Santo nevű hajó kapitánya, melyen öccse matrózként szolgált. Mikor öccsét árulás vádjával kivégzésre ítélték, a kapitányra hárult a feladat, hogy felakassza fivérét, melyet meg is tett. A matróz szelleme azonban visszatért, hogy embereken álljon bosszút haláláért, a kísértetet pedig csak régen levágott kezének megsemmisítése, vagy bátyja szelleme tudta megfékezni.

ESPIRITO SANTO KÍSÉRTETHAJÓ:
Az Espirito Santo egy angol 3 árbocú klipper szállítóhajó volt az 1850-es években, melyen 1859-ben árulás vádjával a kapitány kivégezte saját öccsét, aki matrózként szolgált a fedélzeten. Később a hajó Massachusetts partjainál elsüllyedt, ám 37 évente visszatért kísérteni, hogy halálómenként figyelmeztesse az embereket, hogy a felkasztott matróz szelleme gyilkolni készül. Mikor a matróz kísértete hosszú idők után megsemmisült, a szellemhajó is meg szűnt létezni a partoknál.