Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RENDEZŐ J. Miller Tobin
ÍRÓ Eric Kripke
Jeremy Carver
ÁLLANDÓ
SZEREPLŐK

Jared Padalecki
Jensen Ackles

VENDÉG
SZEREPLŐK

Ridge Canipe
Colin Ford
Spencer Garrett
Merrilyn Gann
Emily Holmes

TEREMTMÉNY Pogány Istenek
ÉVAD 3. Évad [2007-08]
PREMIER

AMERIKAI

2007. December 13.
MAGYAR -
KRONOLÓGIA
FRISS VÉR A KARÁCSONY ODAÁT VAN VÉGZETES BOSZORKÁK

'A KARÁCSONY ODAÁT VAN' [A Very Supernatural Christmas] az Odaát című televíziós sorozat harmadik évadjának nyolcadik epizódja.

TÖRTÉNET:
¤ EGY ÉVVEL EZELŐTT - SEATTLE, WASHINGTON:
Egy férfi karácsonykor meglátogatja az unokáját. Ahogy épp a Mikulás ruhát veszi fel, zajt hall a tetőről. Az unokája pedig nézi a horrorba illő jelenetet, hogy valaki vagy valami berángatja a nagyapját a kéménybe és a véres csizmája pedig visszaesik a kandallóba.

¤ NAPJAINKBAN, YPSILANTI, MICHIGAN:
A testvérek FBI ügynöknek adva ki magukat meglátogatják Mrs Walsh-t, akinek a férje eltűnt. Az egyetlen nyom, amit találnak egy véres fog a kandallóban. Sam rájön, hogy a férj a második ember a városban, aki eltűnt és elkezd spekulálni, hogy talán a gonosz Télapó a tettes, az Anti-Mikulás, akiről számtalan legenda létezik,  egy lény, aki bünteti az embereket karácsonykor. A fiúk leellenőrzik "Mikulásfalvát" is, ahol mindkét férfi megfordult az eltűnése előtt. Dean elmondja Samnek, hogy szeretné, ha megünnepelnék a karácsonyt, de Sam tiltakozik.

¤ 1991. - BROKEN BOW, NEBRASKA:
A gyerek Sam és Dean egy motelszobában vannak, várják, hogy édesapjuk megjöjjön. Sam ajándékot készített az apjának, amit Bobby bácsitól kapott és feltesz néhány kérdést Johnról - merre van most, mit csinál stb.. Dean kitér a válaszok elől és mérges lesz, amikor Sam az édesanyjukról kérdezi őt.

¤ NAPJAINKBAN, YPSILANTI, MICHIGAN:
Mikulásfalván Sam és Dean megfigyelik a férfit, aki a Télapót játssza, aki bicegve jár és cukorillata van, pont úgy, ahogy a legenda ad leírást az Anti-Mikulásról. Éjszaka a fiúk megfigyelik a férfi lakókocsiját. Dean ismét arról faggatja Samet, hogy miét nem akarja megünnepelni a karácsonyt. Amikor sikolyt hallanak a lakókocsiból, berohannak, és látják, hogy a "Télapó" éppen pornót néz egy nagy üveg itallal a kezében. Hogy fedezzék a hibájukat, elkezenek karácsonyi énekeket énekelni a "Télapó"-nak. Eközben valahol máshol ezen az éjszakán egy másik férfi is eltűnik a kéményen keresztül. Amikor Sam és Dean a következő nap elkezdenek nyomozni, Sam észreveszi, hogy ennél a családnál ugyanolyan szokatlan koszorú lóg a kandalló felett, mint amilyent a Walsh családnál láttak. Sam kideríti, hogy a szokatlan növény nem más, mint a gyöngyvessző, egy gyógynövény, amelyet pogány rítusok során használnak az emberáldozatokhoz a pogány istenek számára. Sam arra következtet, hogy egy pogány istent keresnek, akiknek az enyhe időjárást köszönhetik a városlakók. Később a motelnél, Dean ismét felveti, hogy ünnepeljék meg a karácsonyt. Amikor Sam megkérdezi, hogy miért, hiszen éveken keresztül szóba sem került közöttük a karácsony, Dean bevallja, hogy azért szeretné megünnepelni, mert neki ez az utolsó karácsonya lesz. Sam pedig azt válaszolja, hogy neki ez nem indok az ünneplésre.

¤ 1991. - BROKEN BOW, NEBRASKA:
A gyerek Sam bevallja Deannek, hogy beleolvasott édesapja naplójába és megkérdezi, hogy tényleg léteznek-e szörnyek. Dean vonakodva megerősíti ezt és elmondja azt is, hogy az apjuk olyan vadász, aki megöli a szörnyeket. Sam feldúlt és fél, hogy a szörnyek követni fogják őket.

¤ NAPJAINKBAN, YPSILANTI, MICHIGAN:
A következő nap meglátogatják Madge és Edward Carrigant, akik tökéletes külvárosi házaspárnak tűnnek. Némi kutatás után rájönnek, hogy Seattle-ben éltek tavaly, akkor, amikor onnan is eltűnt három férfi hasonló körülmények között. Bobby azt javasolja nekik, hogy örökzöldből készült karóval tudják csak megölni őket. A fiúk visszatérnek Carriganék házához és az alagsorban emberi maradványokat találnak és a legutolsó áldozatot is. Madge és Edward megtámadják őket, kiütik és megkötözik őket. A fiúk székhez kötözve térnek magukhoz a konyhában. Carriganék megerősítik a gyanújukat, miszerint pogány istenek, akik régebbiek a kereszténységnél, és próbálnak asszimilálódni az emberi társadalomba, ezért csak néhány áldozatot fogyasztanak el évente. Megkezdik a rituális szertartást, vért vesznek Samtől és Deantől, letépik Sam egyik körmét. És épp amikor Dean egyik fogát készülnek kihúzni, a szomszédok csengetnek a bejárati ajtón, ezzel megzavarva őket. Amikor visszatérnek, Sam és Dean kiszabadul. Megkezdődik a harc közöttük és a fiúk megölik Carriganéket a karácsonyfából rögtönzött karóikkal.

¤ 1991. - BROKEN BOW, NEBRASKA:
Dean felébreszti Samet és elmondja neki, hogy amíg aludt, John itt járt és hozott nekik fát meg ajándékokat. Amikor Sam kinyitja az ajándékokat - Barbie baba meg hasonlók - rájön, hogy Dean szerezte őket valahonnan, Dean pedig bevallja, hogy az utca végén álló házból lopta az ajándékokat. Sam Deannek akarja adni azt az ajándékot, amit korábban az apjának szánt. Dean először elutasítja, majd mégis elfogadja és az amulettet azóta is viseli.

¤ NAPJAINKBAN, YPSILANTI, MICHIGAN:
Dean visszatér a motelbe, és ott találja Samet, aki kidekorálta a szobájukat és készített tojáslikőrt. A fiúk ajándékot cserélnek, mindketten a helyi benzinkúton vásároltak be.  Sam elkezd valamit mondani, de túl érzelmes a pillanat, így helyette inkább tévét néznek...

POGÁNY ISTENEK:
A pogány istenek a pogány mitológiákban már évezredek óta embereket ölnek és esznek meg, a rituálékhoz pedig különféle alapanyagokat, például gyöngyvesszőt is használnak. Az istenek képesek irányítani az időjárást, illetve emberi alakot ölteni, így általában olyan áldozatokat keresnek, akiknek otthonában gyöngyvesszőből készült holmik vannak, leginkább koszorú. Az istenek a kiszemelt embert éjszaka fogják el, és általában a kandallón át hurcolják magukkal. Eme mindenhatókat csupán egyfajta holmival lehet megölni: örökzöld karóval, mellyel le kell őket döfni.