Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAM WINCHESTER

ELSŐ MEGJELENÉS NYOMTALANUL
SZÜLETÉSI DÁTUM

1983. Május 2. [29. éves]

CSALÁD Mary Winchester [Apja, elhunyt, 1954-1983]
John Winchester [Anyja, elhunyt, 1954-2006]
Dean Winchester [Báty]
Adam Milligan [Féltestvére, elhunyt, 1990-2009]

Samuel Winchester Mary és John Winchester második fiaként született. Sam teljesen különbözik nála négy évvel idősebb bátyjától Deantől. Sam racionális, érzékeny és fontos számára, hogy normális életét éljen. Ennek ellenére mindent megtenne Deanért. Fellázadt édesapja ellen is és beiratkozott a Stanford Egyetemre.  Az egyetemen sok barátja van Samnek, azonban senki sem tudja, hogy a családja igazából mivel foglalkozik.

HÁTTÉR:
6 hónapos korában: Sam bölcsőjéhez látogat Azazel, aki démonvért csepegtet a csecsemő szájába. Amikor Mary megzavarja a démont, Azazel megöli, a mennyezethez szegezi és az egész házat felgyútjtja. John kimenti a két kisfiút a házból. 6 éves korában: Amíg John vadászik, Dean vigyáz rá egy Fort Douglas-i motelszobában, Wisconsinban. Amikor Dean unalmában egy rövid időre kimegy a szobából, Sam-et megtámadja egy striga, de John időben érkezik és megmenti. 8 éves korában: Dean és Sam megint egyedül vannak a nebraskai Broken Bow motelében karácsony estéjén. Ekkor Sam még nem tudja, hogy édesanyja hogyan halt meg és nem tudja, hogy az apja vadász. Azonban megtalálja John naplóját és számonkéri Dean-en az igazságot, Dean elmondja neki, hogy létezik a természetfeletti, az ölte meg az anyjukat és az apja vadászik rájuk. 12 éves korában: Sam megnyerte a Division Championship futball trófeát, amit később megtalál John szekrényében a 3.03 "Bad Day At Black Rock" c. epizódban. 13 éves korában: 1997 nyarán Sam, Dean és John egy vérfarkasra vadásztak. 18/19 éves korában: Sam otthagyja a családját, hogy a Stanford Egyetemen tanulhasson. 20 éves korában: Sam elkezd randizni Jessica Moore-ral.

SAM KÉPESSÉGEI:
¤ TELEKINÉZÉS [csak extrém nyomás alatt mutatták egyszer]
¤ ELŐÉRZET [Sam előérzetei Jessica halála előtt kb. hat hónappal kezdődtek. Kezdetben csak álmában voltak látomásai, később már bármikor rátörtek a látomások, igen erős fájdalmat okozva]
¤ ÖRDÖGŰZÉS [gondolati irányítással]
¤ IMMUNITÁS [Sam immunis bizonyos démoni erőkre, ezek teljesen hatástalanok vele szemben, valamint immunis egy kifejlesztett démoni vírusra is]

¤ 1. ÉVAD:
Sam 22 éves és jogra akar szakosodni, amikor Dean váratlanul megjelenik palo alto-i lakásán. Már jó ideje nem beszéltek egymással. Dean megkéri Samet, hogy segítsen megtalálni apjukat, aki eltűnt.  Sam nagy nehezen beleegyezik, hogy a hétvégén segít Deannek. Amikor hazaér Jessica már nem él, ugyanúgy halt meg, ahogy édesanyja. Jessica halála arra ösztönzi Samet, hogy megtalálja eltűnt apjukat és bosszút álljon a démonon. Eltűnt apjuk időnknét kapcsolatba lép a fiúkkal, hogy új küldetéseket adjon nekik. Sam a küldetések alatt rájön, hogy időnként képes a jövőbe látni és egyszer még a telekinézisre is. A szezonzáró epizódban Dean, Sam és John megszöknek a démonnal való összecsapás után. Sam vezeti az autót, egy teherautó beléjük rohan és az Impalában hatalmas károkat okoz.

¤ 2. ÉVAD:
A második évad kezdetén Sam aktívabban áll a vadászathoz. Úgy gondolja, hogy az apja is ezt akarta volna tőle. A sárgaszemű démon Samre vonatkozó tervei még mindig ismeretlenek. A "Simon Said" című epizódból kiderül, hogy Sam immunis Andy Gallagher gondolatirányítási erejére. A "Croatoan" című epizódból pedig azt tudjuk meg, hogy immunis a démonvírussal szemben is. A "Hunted" című epizódban megtudja, hogy édesapja mit mondott Deannek a halála előtt: a démon azt tervezi, hogy Sam gonosszá váljon és katonaként használja fel őt és a hozzá hasonlókat egy közelgő háborúban. Deannek azt is megmondja az apja, hogyha nem tudja megmenteni Samet, akkor meg kell, hogy ölje. A "Playthings" című epizódban meggyőzik arról, hogyha sok ember életét meg tudja menteni, azzal megváltoztathatja a végzetét. Az évadzáró első részében Samet csapdája ejtik a hozzá hasonló gyerekekkel együtt Dél-Dakota egy elhagyatott városában.  Sam itt tudja meg, hogy a vérében démonvér van és azt, hogy anyja, Mary tudta, hogy ki volt a démon. Samet leszúrja az egyik kiválasztott, Jake és meghal Dean karjaiban, aki Bobbyval együtt érkezett a megmentésére. Az idényzáró második epizódjában Dean üzletet köt a keresztút démonával, hogy Sam életéért cserébe egy év múlva ő megy a pokolra. Sam nem tud arról, hogy ő meghalt. Sam és Dean megakadályozzák Jake-t és a sárgaszemű démont, hogy kiengedjék a pokolból a démoni harsereg, Sam hidegvérrel megöli Jake-t . Ez az első alkalom, hogy Sam embert öl vagy egy olyan személyt, akit nem szállt meg démon és nem mutat semmi bűntudatot. A sárgaszemű démon megkérdezi Deant, hogy biztos-e abban, hogy akit visszahozott az életbe, 100%-ig Sam-e.  Sam rájön, hogy Dean alkut kötött és visszahozta őt a halálból és megfogadja, hogy Dean-t kiszabadítja az alkuból bármi áron.

¤ 3. ÉVAD:
Sam az egész harmadik évadban küldetésének tekinti, hogy megkeresse a kiskaput Dean számára, amellyel ki tudna szállni a démonnal kötött alkuból. Sam egy ideig csendben tűri Dean öngyilkos viselkedését, de aztán betelik a pohár. Sam mindent kipróbál, ami a hatalmában áll, hogy megmentse Deant, még a keresztút démonát is megidézi és lelövi őt a colttal. Sam valószínűtlen és furcsa helyről kap segítséget, Rubytól, egy démontól, aki szerint nem mindenki ellensége Samnek a pokolban. Sam sokat tanul és fejlődik. "királyfi"-ként  vagy inkább "antikrisztus"-ként kétes hírnévre tesz szert, ami ráveszi Gordon Walkert arra, hogy kövesse, majd elfogja Sam-et. A 3 évad 7. epizódjában Sam megöli Gordont puszta kézzel és csak egy drótot használ hozzá. A 11. epizódban több mint százszor átéli ugyanazt a napot, amelyen Deant megölik és Sam nem tudja megmenteni őt. Az epizód bemutatja azt, hogy mi lesz Sammel, ha Dean a pokolba megy - egy céltudatos személy, akinek a lelke halott. Hogy megmentse Dean, Sam hajlandó arra is, hogy felhasználjon egy vitatható tudományos módszert, ami egy gyilkos doktor, Doc Benton arra használ, hogy életben maradjon egy Frankeinstenhez hasonló testben. Ruby azt állítja, hogy van egy mód arra, amivel Sam megmentheti Deant,  - később bevallja Deannek, hogy ez hazugság volt - de egész évadban arra próbálja  rábeszélni Samet, hogy használja a démoni erejét. Az évadzáróban Sam nem tudja a megoldást Dean megmentésére és végig kell néznie, ahogy Lilith pokolkutyái darabokra tépik Deant.

¤ 4. ÉVAD:
Amíg Dean a pokolban van, Sam teljesen kétségbeesik, Dean halála után megpróbál alkut kötni a démonnal, de a démon nem tárgyal vele. Túlzásba esik, rengeteget iszik, nem akar élni, egészen addig, amíg Ruby megpróbál egyfajta kapcsolatot kiépíteni vele és elkezdi tanítani arra, hogy hogyan használja a démoni hatalmát.  Rövid időn belül Sam és Ruby szeretők lesznek, Ruby képes arra, hogy bizonyos mértékig kizökkentse Samet a depressziójából. Együtt vadásznak a démonokra és Sam száműzi őket a pokolba az ereje segítségével. Sam vallásos, ezért boldog lesz, amikor megtudja, hogy az angyalok segítenek nekik, azonban teljesen kiábrándul, amikor végül találkozik Castiellel és egy másik angyallal, Uriellel, és az angyalok megpróbálnak megsemmisíteni egy egész várost.  Valamint teljesen kiakad azon is, hogy Uriel undorral kezeli Samet, miközben azzal fenyegeti, hogy megöli őt, ha Sam már nem lesz a hasznukra. Sam megígéri Deannek, hogy nem használja tovább a képességeit, de gyorsan megszegi az ígéretét. A "Chris Angel's a Douche Bag " című epizódban Sam egy rövid vitába bonyolódik Ruby-val az erejével kapcsolatban. A lány azzal érvelt, hogy Samnek nem kellene ezekre az értelmetlen vadászatokra járnia és neki kéne állnia, hogy "levágja  a kígyó fejét". Sam azt mondja, "Nem a lelki dolgokkal van bajom." utalva ezzel arra, hogy nem fedett fel mindent Dean előtt azzal kapcsolatban, mi is folyik valójában és miért is akarják az angyalok megállítani. Végül enged Rubynak és vele együtt távozik. Amikor a lány rákérdez, mi  miatt változtatta meg a döntését, azt mondja, nem akar akkor is vadászni, amikor már öreg lesz. A negyedik évadban Sam sokat változott. Hidegebb, kevésbé érzelmes személy, nyilvánvalóban hazudik Deannek, és másoknak is, például egy fiatal fiú szellemének megígéri, hogy megmenti a Kaszástól, holott tudja, hogy nem tudják megmenteni. Az, hogy a Dean nélküli négy hónap változtatta-e meg ennyire vagy a démoni képességei, nem lehet biztosan tudni. Az évad vége felé megtudjuk, hogy Ruby vérét issza, hogy megnőjön az ereje.  Amikor Dean erre rájön, bezárják őt Bobby pánikszobájába, ahol Sam hallucinálni kezd. Majd Castiel hathatós közbeavatkozása révén megszökik, újból találkozik Rubyval, el akarják kapni Lilithet. Amikor Dean megtalálja őt, nagyon összevesznek, összeverekednek. És amikor Sam el akar menni, Dean közli vele, ha most elmegy, soha többé ne jöjjön vissza. Az utolsó epizódban Rubyval együtt rátalálnak Lilithre, és Sam megöli Lilithet. Ezzel feltörik az utolsó pecsét és Lucifer kiszabadul.

¤ 5. ÉVAD:
Sam teljesen magába zuhant, amikor rájött, hogy mit tett. Tudatában van annak, hogy ugyan jót akart, de rosszul jött ki a dolog, mégis szeretné a régi erejét visszakapni. Bocsánatot kér Deantől, de tudja, hogy ezzel nem oldódnak meg a problémák.  Rájön, hogy ilyen állapotban nem tud vadászni, ezért közli Deannel, hogy kiszáll. Azonban, amikor Lucifer megjelenik álmában és elmondja neki, hogy ő az igazi porhüvelye, Sam rájön, hogy képtelen ebből az életformából elmenekülni és szeretne visszatérni Deanhez. Dean először nemet mond, azonban a jövőben történtek miatt meggondolja magát és a két testvér ismét összeáll. Sam küzd a démonvér iránti vágyával sikeresen, egészen addig, amíg az Éhínség - az apokalipszis egyik lovasa - meg nem fertőzi őt. Ekkor ismét démonvért iszik és láthatjuk, amint visszatér az ereje a vértől. Az évad vége felé, amikor megtudják, hogy az Apokalipszis lovasainak gyűrűinek segítségével talán vissza tudják Lucifert küldeni a ketrecébe, Sam úgy látja, hogy nincs más megoldás, minthogy igent mond Lucifernek, és miután az ördög a testében van, besétál a ketrecbe, feláldozva saját életét. Dean eleinte ellene van a tervnek, majd belátja, hogy Sam már felnőtt, nincs szüksége az engedélyére, azonban támogatja őt a tervében.  Sam mielőtt igent mond Lucifernek, arra kéri a bátyját, hogy éljen normális életet, ne akarja őt visszahozni, sem bosszút állni miatta.  Miután igent mond Lucifernek, az teljesen eluralja Sam elméjét, azonban - feltehetően Isteni segítséggel - elővillannak az emlékei a családjáról, így elnyomja magában az ördögöt, megnyitja a kaput és Mihállyal együtt eltűnnek a portálban. Azonban néhány hét múlva Sam - vagy valaki Sam testében - feltűnik Lisa háza előtt és figyeli Deant

¤ 6. ÉVAD:
Egy évvel azután, hogy elhárították az Apokalipszist, Sam megjelenik Deannél miután Deant megtámadta és megmérgezte egy dzsinn. Sam bevallja, hogy gyakorlatilag már egy éve kijött a Pokolból – nem tudja, hogyan – és az elmúlt évben a Campbell család tagjaival vadászott Dean és Sam újra együtt kezdenek el vadászni  Samen észrevehető, hogy nem ugyanaz a személy, aki volt korábban. Sokkal ridegebbnek és számítóbbnak tűnik, emellett hatékonyabb és könyörtelenebb vadász lett, nem riasztja egy fiatal fiú kínzása sem, csakhogy információhoz jussanak, ami megrémíti Deant.  Amikor Dean számonkéri rajta a viselkedését, Sam azt állítja, hogy a Pokol egyáltalán nem hatott rá, teljesen jól van, de Dean ezt nem veszi be. Amikor Deant vámpírrá változtatják, Sam mindezt egy halvány mosollyal nézi végig. Samuel megjegyzi, hogy Sam tudott a gyógymódról, és úgy hiszi, hogy Sam szándékosan hagyta átváltoztatni Deant, hogy csaliként használja, de Sam tagadja, hogy így tett volna. Később Castiel segítségével Dean rájön, mi az oka Sam furcsa viselkedésének: Sam lelke nincs meg.  Crowley azt állítja, hogy alig tudta a ketrecből Sam testét visszahozni, és a lelke még mindig Mihállyal és Luciferrel van. Castiel elmondja Deannek, hogy Sam lelke valószínűleg az „idegekig le van csupaszítva” és még ha vissza is sikerülne szerezniük, Sam bele is halhat a lelke károsodásába. Dean alkut köt a Halállal, az apokalipszis egyik lovasával átveszi egy napra a Halál helyét, az pedig cserében visszaadja Sam lelkét. Sam nem akarja visszakapni a lelkét, ezért képes a legmesszebbmenőkig elmenni, majdnem megöli Bobbyt. Habár Dean elveszti a fogadást, a Halál visszaadja Sam lelkét és egy mentális falat húz fel Sam elméjében, hogy megvédje a pokolbeli emlékektől, majd visszateszi a lelket a tiltakozó Sambe. Sam tíz napig eszméletlen, miután visszakapta a lelkét. Amikor Castiel megvizsgálja a lelkét, azt mondja, hogy Sam lelkét mintha „élve megnyúzták volna” és kételkedik abban, hogy Sam túléli. Szerencsére Sam visszanyeri az emlékezetét, de nem emlékszik sem az elmúlt másfél évre, sem pedig a Pokolra. Nagyon boldog, hogy láthatja Deant és Samet, emellett nagyon éhes és kíváncsi rá, hogy ki mentette meg őt. Dean úgy dönt, hogy nem mondja el neki az igazat, Bobby vonakodva hallgat Deanre. Sam készen áll a vadászatra és csatlakozik Deanhez, aki néhány lány furcsa eltűnése miatt nyomoz. Sam azt hiszi, hogy Dean nem tért vissza Lisához, miután az Apokalipszisnek vége lett, Dean elmondja neki, hogy visszament a lányhoz, de a kapcsolatuk nem működött. Amikor kihallgatják a szemtanúkat, Sam együttérzően viselkedik, ami éles kontrasztot mutat a lélek nélküli Sam viselkedésével.  Sam gyorsan rájön, hogy Dean nem a teljes igazságot mondta el neki, ezért Castielt hívja. Az angyal megjelenik, örül, hogy épségben látja Samet. Sam eltitkolja azt, hogy nem emlékszik semmire és a Cassel történő beszélgetés során rájön, hogy a földön volt lélek nélkül közel másfél évig. Dean és Sam megmentik a lányokat és legyőzik a sárkányt, amikor pedig visszatérnek Bobbyhoz, Sam bocsánatot kér Deantől, azért, amit lélek nélkül tett. Amikor egy másik ügyben vizsgálódnak egy olyan városban, ahol Sam járt, amíg nem volt lelke, elkezd emlékkép villanásokat látni az elmúlt évről. Rájön, hogy brutális módon szállt bánt az Arakné áldozataival, és az egyik áldozat, aki átváltozott, ő csalta őt vissza a városba. A nyomozás végén Sam eszméletlenül esik össze és visszaemlékszik a kínzásokra Lucifer ketrecében. Habár pár perccel később magához tér, úgy érzi, mintha egy hétig lett volna távol.  Később Sam és Dean egy alternatív világba kerülnek, ahol Sam színész, akinek felesége van, aki az a színész, aki Rubyt játszotta. Egy hatalmas villában él, nagyon gazdag, élvezhetné az életet, mégis vissza akar térni a saját világába, ahol számít az élete. Eve továbbra is a nyomozásuk középpontjában áll, így akadnak szembe egy új lénnyel, a féreggel aki megszállja Samuel Campbellt, Sam arra kényszerül, hogy megölje őt, és mindennek ellenére, bántja, hogy a nagyapja meghal. A testvérek elveszítik Rufust is, de Bobbyt sikerül megmenteniük. Emellett valamilyen szinten muszáj foglalkozniuk az angyalok polgárháborújával is, mivel Baltazár megmenti a Titanicot, emiatt a Végzett elkezdi megölni a túlélőket. Sam és Dean csalit játszanak, és a Végzet csak akkor áll le, amikor Castiel hajlandó újra elsüllyesztetni a hajót. Samnek eszébe jut, hogy a Campbell táborban van egy könyvtár, amit átkutatnak, hátha találnak valamit Eve ellen. Rájönnek, hogy Eve-nek van egy gyenge pontja: a főnix hamvai és megtudják, hogy Samuel Colt megölt egy főnixet még 1861-ben. Castiel visszaviszi őket az időben és amíg Dean a főnixet keresi, Sam pedig elindul megkeresni Samuel Coltot. Amikor rátalál, megmutatja neki a Blackberry-jét, ezzel „bizonyítva”, hogy a jövőből jött, Colt elhiszi neki, de nem akar segíteni, mert ő már visszavonult. Sam emlékezteti rá, hogy egy vadász soha nem tud visszavonulni és addig győzködi őt, amíg legalább a Coltot át nem adja, így Dean meg tudja ölni a főnixet. A hamvakat nem tudják azonban magukkal vinni, de Samuel Colt egy csomagot küld nekik a jövőbe Bobby házához – a Sam Blackberry-jén talált információkat felhasználva. Sam, Dean, Bobby és Cas Eve után erednek, felszerelkezve a hamvakkal. találnak egy várost, amit Eve benépesített a szörnyeivel. Együtt legyőzik Eve-t, de rájönnek, hogy Crowley életben van. Sam és Bobby arra gyanakodnak, hogy Castiel összejátszik Crowley-val, ami bizonyítást is nyer később (6.20 The Man Who Would Be King).  Sam, Dean és Bobby megpróbálják megtalálni Crowleyt és rájönnek, hogy Castiel kémkedett utánuk, csapdába ejtik az angyal és kikérdezik őt. Castiel megpróbálja védeni magát, elárulja, hogy ő hozta vissza Samet. Sam megdöbben, azt hiszi, hogy Castiel szándékosan hagyta lenn a lelkét a pokolban. Crowley elrabolja Lisát és Bent (6.21 Let It Bleed), Dean démonokat kínoz, hogy megtalálja őket, Sam megpróbálja lenyugtatni őt. Sam – Dean gyanakvása ellenére – Castielhez imádkozik segítségét, az angyal azonban láthatatlan marad. Később megidézik Baltazárt, elmondják neki,  hogy Cas és Crowley együtt dolgoznak, az angyal meglepődik, bár próbálja álcázni. Később elmondja nekik, hogy Lisát és Bent hol tartják fogva. A testvérek elindulnak megmenteni őket, de Samet kiütik és bezárják, így Dean kénytelen egyedül megmenteni őket. Rohannak a sebesült Lisával a kórházba,  aki halálos sebet kapott, de megjelenik Cas és meggyógyítja őt. Dean arra kéri, hogy törölje ki Lisa és Ben összes emlékét róla. Sam nem ért egyet a döntésével. Az évadzáró epizódban Samet a rendőrség üldözi, elbújik egy bárban, elmondja a csaposnak, Robinnak, hogy nem tudja kicsoda. Néhány emlékkép bevillanása után elmennek a hotelbe, ahol Sam megtalálja Bobby címét. Elindulnak Dél-Dakota felé, ekkor hirtelen átvált az éjszakából nappalba. Sam whiskey és arcszesz szagot érez. Majd a lelketlen verziója megpróbálja őt megölni. Sam rájön, hogy csapdába esett a saját elméjében. Sikerül megölnie a lelketlen énjét. Ezután emlékezni kezd az elmúlt évre, köztük Robinra, akit ő ölt meg, hogy végezzen egy démonnal. Majd odaér Bobby házához, ahol rátalál azon énjére, amelyik emlékezik a Pokolra. Beszélnek és megtudja, hogy őt is meg kell ölnie, miután megöli, Sam visszanyeri az emlékeit és magához tér, elindul Dean és Bobby után. Mire odaér, Cas már megszerezte a purgatóriumi lelkeket, megölte a barátját, Rafaelt is, és nem hajlandó a lelkeket visszaengedni a Purgatóriumba. Sam leszúrja őt hátulról az angyalölő karddal, de a fegyver nem öli meg Castielt. Cas köszön Samnek, majd közli hármójukkal, hogy ő az új isten és be kell hódolniuk neki.

 

Cikkek

JARED PADALECKI

2012.09.15

| Menüpont: SAM WINCHESTER